Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Чет Дек 13, 2007 4:43 am

  Петронас (кули)


  Петронас Тауърс


  Кулите „Петронас“ са 88-етажен небостъргач. Височина — 451,9 метра. Намират се в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

  Отличават се не толкова с височина, колкото със сложната си конструкция. Площа на сградата е 213 750 м², което се равнява на 48 футболни игрища. Самите кули заемат 40 хектара. В сградата са разположени офиси, конферентни зали и Художествена галерия.

  Името на кулите идва от държавната петролна компания на Малайзия — Петронас. Тя е основен поръчител на строежа като влага 800 млн. долара. Останалата част от разходите се поемат от други малайзийски компании, разпределящи помежду си офисното пространство.

  Кулите са свързани помежду си със сложно изграден мост.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Чет Дек 13, 2007 4:44 am

  Пирамидата в Чолула, в щата Пуебло, е най-голямата по обем в света  Пирамидите в Мексико дълго време са оставали в сянката на египетските пирамиди. Това се дължи на географското им положение и на по-късното им откриване. Повечето мексикански пирамиди са с пресечен връх. Много от тях имат стъпала, водещи до постройка на върха на пирамидата. Голяма част от пирамидите са разположени на полуостров Юкатан. Интересни пирамиди има в Тула, Теотиуакан, Чичен Ица, Ушмал, Куикуилко, Монте Албан, Шочикалко. Утвърдено от официалната наука е схващането, че пирамидите са с датировка отпреди 2000 години, т. е. от началото на новата ера. Това обаче е доста спорно поради луковичната структура на пирамидите. Често срещано явление е надграждането на нова пирамида върху старата, така че много пирамиди представляват няколко пирамидални постройки, нахлупени една върху друга. Датировката на най-външната пирамида може и да е вярна, но вътрешните са от доста по-ранен етап. Интересно е и схващането за функцията на пирамидите. Счита се, неизвестно защо, че пирамидите в Мексико, в които са открити много трупове, са служели като места за извършване на церемонии, а не за гробници.

  В същото време официалната наука твърдо заявява, че пирамидите в Египет, в които не е открит труп, датиран от времето на построяване на пирамидата, са гробници на фараоните. Друг е въпросът, че повечето трупове, открити около египетските и мексиканските пирамиди, са погребани в по-малки и по-семпли гробници, точно до пирамидата. Интересна е пирамидата в Чолула, щата Пуебло. Тя е най-голямата по обем в света. Въпреки голямата си основа пирамидата не е много висока. Със своите 54 м тя е малко по-висока от пирамидата на Микерин. На върха има площадка с площ около 4 дка, върху която е имало храм. Пирамидата съдържа мрежа от вътрешни галерии, изрисувани с фрески. Интерсно е, че по тавана няма сажди, т. е. не са били използвани факли за осветяване по време на работата на художниците. При разкопки в първата тераса на пирамидата са били открити квадратен каменен блок върху два човешки трупа, идоли от базалт, и голям брой съдове, украсени с рисунки. Впоследствие учените са разпознали някои следи от строителното изкуство на маите - например характерния сводест таван, който се среща и в голямата пирамида в Гиза.
  Друга интересна пирамида се намира в Кастильо де Теайо. Тя е сравнително малка - висока е само 15 м. Намира се в центъра на селото, основано около нея преди повече от век. Интересна е повече с това, че семплите индианци от селото, които никога не са чували за научните спорове, какво са и какво не са пирамидите, знаят, че в конструкцията има нещо, което ние наричаме енергия. За това нещо обаче те имат друго име - теайо или "богът, който вече го няма", а на древния език науа се казва "теокали" (жилище на бога) или "теопантли" (огън около бога), както и "цакуали" (затворено движение). "Богът" може да си е заминал, но ни е оставил за спомен "затвореното движение". То съществува и поддържа човешкото жертвоприношение. Но за щастие има и специалисти, които не мислят така.
  В същото това селце Теайо има прелюбопитна статуя на човек с отворени гърди. На туристите, жадни за по-силни усещания, тя се представя като скулптура на човешко жертвоприношение. Но за щастие има и специалисти, които не мислят така. Археолози заедно с лекари са изучавали статуята и са стигнали до единодушното мнение, че се отнася до професионална... торакотомия.
  Пирамидите с Атлантите
  На север от столицата Мексико, в щата Идалго, се намира позападналият град Тула. Там са открити останките на древния Толан - главен град на толтеките, които играят важна роля в историята на Америка. В този културен център се намира обектът, който съперничи на храма с надписите в Паленке. Това е пирамидата с атлантите или за по-лесно - Тлауискалпантекутли. Специалистите казват, че 4-метровите каменни фигури, известни като атланти, били воини, които в дясната си ръка носят атлатл - приспособление за мятане на стрели, а в другата - връзка стрели. Фигурите са с нагръдници и шлемове, каквито толтекските войници никога не са носили. Те могат да минат и за войници, но не толтекски. Дори и за професионален стрелец с лък ще е трудно да метне стрела с уредите, които държат атлантите, да не говорим, че стрелите не приличат много на стрели. Ерих фон Деникен вижда във фигурите извънземни астронавти с неопределен уред на гърдите, а това в ръцете им като някакво оръжие или комуникационна система. Археолозите гневно отхвърлят теорията му, но сега ще трябва да обърнат внимание и на Алън Олфърд. Английският автор също вижда в атлантите извънземни посетители, които обаче носят не оръжие, а инструменти, използвани в рудодобива или за обработка на каменни блокове. Нещо повече: в книгата си Олфърд помества и детайл от толтекски релеф, показващ как точно се работи с този инструмент.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Чет Дек 13, 2007 4:45 am

  Манастир – дворец”Потала”  Дворецът”Потала”, разположен на склона на северно-западната планина зад Лхаса –столицата на тибетския автономен район, е с най-голяма надморска височина и представлява най- големият архитектурен комплекс във форма на крепост в света. Строителството му започва през 7-и век. Той е от 13 етажа, заема 41 хектара и е изграден от гранит.Той се състои от хиляда зали и стаи.Вътре в него са запазени пагода с тленните останки на Далай Лама от различни епохи, зали-пагоди с тленните останки на Буда и зали- читални за будистки сутри. Всяка пагода е позлатена и с бисерна и нефритена инкрустация, затова изглеждат изключително бляскави и разкошни.

  Най-голямата пагода е на Далай Лама пети и е 14.85 метра. За позлатяването й са използувани 5.9 тона злато и над 4 хиляди бисери и други скъпоценности. Далай Лама живее, работи и води будистки ритуали изцяло вътре в “Потала”. Спалната му зала е разположена на най-високо място, затова е облята със слънчеви лъчи и се нарича слънчева зала.

  През 1961 година дворецът”Потала” бе определен от централното правителство като един от важните културни паметници,които се намират под държавната защита. Почти всяка година се отделят специална сума пари за поддържането и ремонтирането му. От пролетта на 1989 година до лятото на 1994 година централното правителство отдели общо 53 милиона юана за ремонта му, затова той става още по-величествен и лъчезарен.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Чет Дек 13, 2007 4:46 am

  Какво е Сфинкс?


  Сфинксът е мистично животно, което се среща и в египетската и в гръцката митологии. При древните египтяни Сфинксът е представен като скулптура лежаща на земята, обикновено с глава на мъж и тяло и лапи на лъв. Той символизирал царят на Египет - фараона, като въплащение на бога на слънцето. Хиляди Сфинксове били построени, най-известният от които бил в Гиза (Египет) изваян от скала.

  В гръцките митове, Сфинксът бил крилато чудовище с тяло на лъв, но глава и гърди на жена. В легендата на Едип, Сфинксът задавал гатанки и убивал тези, които не можели да отговорят. "Какво върви на четири крака на сутринта, на два по обяд и на три вечерта?" Едип отговорил вярно: "Човекът върви на четири крака като бебе, върви изправен след това и използва бастун на старини." Чувайки този отговор, Сфинксът се самоубил.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Чет Дек 13, 2007 4:50 am

  Тунел под Ла Манш

  Тунелът под Ла Манш, известен още като Евротунел, е железопътен тунел с дължина около 50 км, който свързва френския град Кале с британския град Фолкстоун и се обслужва от френско-британския консорциум Eurotunnel plc.

  История на създаването на тунела

  През 1802 г. френският инженер Албер Матю дава идея и проектира първия тунел под Ла Манш;
  През 1830 г., след като влизат в действие парните локомотиви, възникват идеи за железопътен тунел под Ла Манш. Пример за това е французина Том дьо Гамон, който в продължение на 30 години разработвал различни проекти на тунела. До 1945 г., обаче, проектите за построяването на такъв тунел остават само идейни.
  През 1957 г. е създадена специална международна проектантска група и към 1973 г. били предложени 4 варианта на сухоземен път:
  Europont - въжен мост, който като вариант бил почти веднага отхвърлен поради високата си цена (6 милиарда фунта);
  Euroroute - комбинация между мост и железопътен тунел под пролива;
  Channel Expressway - тунел с тръби за железопътен и шосеен транспорт;
  Eurotunnel - железопътен тунел (проектът е разработен през периода 1972-1975 г.), който бил възприет като най-удачния вариант.
  През 80-те години проектът Eurotunnel бил доразработен и на 1 декември 1987 г. са започнати строителните работи от страната на Великобритания.
  На 1 декември 1990 г. строителните групи от Великобритания и Франция се срещат под пролива;
  На 6 май 1994 г. британската кралица Елизабет II и френският президент Франсоа Митеран откриват официално тунела. Месец по-късно започва редовното движение на влакови композиции.

  Технически данни


  Вагон с автомобили, заедно с пътниците
  Тунелът е предназначен единствено за железопътен транспорт;
  Тунелът представлява 3 отделни тръби - две активни (по една за всяка посока на движение) и една аварийна;
  Всяка тунелна тръба е с ширина 7,60 м и дължина около 50 км;
  Тунелът преминава на дълбочина 40 м под дъното на Ла Манш.


  Влакови композиции

  През тунела преминават влакови композиции, които се товарят с автомобили, автобуси и камиони на терминалите в градовете Кале и Фолкстоун.
  Тези влакови композиции се обслужват от фирмата Channel Tunnel Rail Link.
  Една влакова композиция от този вид събира 120 автомобили и 12 автобуса, или товарни камиони.
  Терминалите имат голяма пропускателна способност; те са оборудвани със специални рампи и трябва да извършат натоварването за кратко време, за да бъдат конкурентни на водния транспорт.
  Пътуващите в автомобилите, автобусите и камионите водачи и пътници остават в превозното средство.
  Скоростта за движение в тунела е 160 км/час.
  Времето за преминаване на тунела е 35 минути.
  През тунела преминават пътнически влакови композиции на Eurostar.
  Тунелът обслужва 2 линии: Лондон - Париж и Лондон - Брюксел.
  Качаването на пътниците става в началната гара и в следваща междинна гара - Лил във Франция и Ашфорд във Великобритания.
  Скоростта на движение в тунела е 300 км/час.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Чет Дек 13, 2007 4:50 am

  Храмът на небето

  Скъпи приятели, ако вие имате възможност да бъдете на туризма в Пекин, предлагам ви да посетите Великата стена, Зимния дворец, императорския парк Йхъюан/Летния дворец на императорите и Храма на небето. Защото те представляват на-високите образци за архитектурата на древен Китай. От тези постройки, Храмът на небето е запазен най-цялостно. В древен Китай, всички императори провеждат церемония за почитане на небето, за да осигурят богата реколта и мир на земята. Китайските императори се наричат „Тяндзъ”, значи „Син на бога”. Те с такъв статут управляват държавата, а церемонията за почитане на небето е най-тържествената и специалната им дейност, която обикновените хора не бива да извършват.

  Хръмът на небето, създедан през 1420 година от нашата ера, и е място,където императорите от династиите Мин и Цин /от1368-1911 г-/ извършват ритуали за почитане на небето за богата реколта и мир на земята.Той се намира на Юг от известния Зимен дворец. Общата му площ е около 2,7 милиона кв. метра, а големината му е 4 пъти по-голяма в сравнение със Зимния дворец. Архитектурата му много прилича на стила на Зимния дворец, видът му е внушителен и тържествен. Храмът се дели на вътрешна и външна част, има южна и северна стена. Архитектурния стил на южната стена е четириъгълен, като символ на земята, а на северната стена-е окръжност, като символ на небето, и се нарича “Стената между небето и земята”, защото китайците в древността са считали, че небето е кръгло, а земята-четириъгълна.

  Зала Чиниантян е мястото, където императорите се молят за богата селскостопанска реколта. Височината й е 40 метра, ширината – 32 метра. Постройката е дървена. Олтарът Хуанчу е място, където императорите отдават почит на небето. Архитектурата на олтара е много специфична, например, използуваните в постройката материали са деветцифрови. Защо е така, защото древните китайци считат, че цифрата “девет” е най-многозначна, и означава, че този олтар е най-величествен, и само бог може да живее тук.

  Като се качите на трибуната-от горе се вижда синьо небе, а от долу-чиста земя със зелени камъни, и човек има чувството, че се намира в космоса. Архитектурата и постройките на Храма на небето илюстрират научните достижения на архитектурата на древните китайци в средата на 16-и век. А цветът на постройтите на Храма на небено е различен от другите императорски постройки. Например, основният цвят на другите императорски постройки е златен/жълт/, което означава императорска власт, а цветът на постройките на Храма на небето е син- на чистото небе, за да могат хората като влязят в храма и чувствуват, че се намират на небето. Освен тези две главни постройки, в храма още има и други специфични постройки, примерно, “ Камък за диалог”, “Три музикални камъка”, стената “Хуейинби”, “Централен камък на небето” т.н., които са блестящи постижения на древните китайски майстори-строители.

  Храмът на небето е не само безценен паметник на древната китийска архтектура, но и е историческа и културна забележителност на китайската нация. През 1998 година Храмът на небето е вписан в „Списъка на световното културно наследство”. В оценката на ЮНЕСКО се посочва: Храмът на небето е най-голямата съществуваща постройка за почитане на небето в древността, той е известен в света с архитектурата и постройките в комплекса. Той не само заема главно място в историята на китайската архитектура, но и е бизценно наследство на архитектурното изкуство в света.”


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Вто Яну 08, 2008 5:53 am

  Храма на Артемида

  Храмът на Артемида е известен като едно от Седемте чудеса на античния свят. Построен в чест на богинята на лова и изобилието Артемида, в района на Ефес. За съжаление, още от самото начало върху този храм се струпват много неприятности. Издигнат на равнинно и сухо място, като че ли избрано нарочно за да оцелее през вековете, храмът постепенно бива потопен в блата, превзели местността.

  Храмът на Артемида бил построен с огромни размери - 125 колони, всяка с височина 17,5 м. За нещастие, и този храм бил унищожен, този път при пожар. Оцелява оригиналната статуя на богинята Артемида, преместена по време на пожара. Днес статуята е изложена в Селкучския музей. Наново издигнат, храмът е срутен от последвало силно земетресение. След поредното построяване храмът бива оплячкосан от готите, само една година след строежа.

  Днес тук могат да се видят единствено руините на основите на този забележителен строеж от елинистическата епоха, изцяло направени от мрамор с изваяни капители и колони.

  Много от копията на статуята на Артемида, намерени през последните разкопки, датират от Римско време. Доста от прекрасните останки от храма на Артемида са откраднати от англичаните и сега са изложени в Британския музей в Лондон.
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  zay4e on Вто Яну 08, 2008 5:54 am

  Града на Артемида


  Известно е, че ефеския крепостен хълм е бил населен още през II в. преди Христа. На западния склон на хълма е бил разположен храма на богинята на плодородието Сибел, по-късно отъждествявана с Артемида, на която са се кланяли в цяла Анатолия.

  Ефес е един от най-красивите антични градове в света. В него се намира първия най-голям амфитеатър в Мала Азия. През 190 г. преди новата ера Ефес е завладян от римляните и в този период става столица на Азиатската провинция на Римската Империя. За значението на този град може да се съди от посещенията на великите римляни Брут, Касии, Антоний, Цицерон. Впоследствие Ефес станал един от най-важните градове в историята на християнската религия. Свети Йоан е проповядвал тук и по всяка вероятност тук е написал Евангелието. Той е погребан тук, в църквата, носеща неговото име. Според преданията, след разпъването на Христос, Дева Мария избрала този град за свой последен пристан.
  Забележителни места в Ефес:

  Одеон - полукръгло съоръжение, известно като Малкия театър, разпростряно на склона на хълма, на север от Агора. Театърът е бил с капацитет от 1400 места Първоначално е бил предназначен за заседания на Сената, а впоследствие често се използва за театрални постановки.

  Агора - е бил културния и политически център на града, както и главният търговски център, в които се събирали търговци от всички краища на Римската Империя.

  Театърът - прекрасен пример за римско-гръцкия архитектурен стил, състоящ се от три секции: сцена, оркестър (кръгла площадка, където заставал хорът) и полукръгла амфитеатрална зала за зрителите. Вътрешната стена на сцената е украсена с колони, сред които са разположени статуи. Театърът разполога с 25 хиляди места и прекрасна акустика.

  Храмът на Адриан - този малък храм е изключително красив. В центъра на изящна арка поставена върху централно разположени колони е разположен бюста на богинята Тихе, която е била покровителка на града. Вътре в храма може да се види част от оригиналния подиум, върху който е стояла статуята на обожествения император Адриан. Надпис свидетелства за годината около неговото построяване - 138 г. от малкоизвестният архитект П. Квинтилиус, който посветил храма на Адриан.

  Библиотеката на Целсий - първоначално на мястото на библиотеката се е намирала фамилна гробница, построена от Юлии Аквил, за заравяне на баща му, който е бил римски сенатор и върховен губернатор на Азиатската провинция. Мраморният съркофаг е бил положен под свода на арка, над която по-късно е построена библиотеката. По времето на Римската Империя в нея са съхранявани 12 хил. папируса.

  Библиотеката има двуетажна фасада украсена с колони. Първият етаж на зданието е украсен и с четири женски фигури олицетворяващи: Мъдростта, Съдбата, Знанието и Добродетелта.

  Мраморната улица - била централната улица на града и достигала до Библиотеката на Целсий. Улицата съществува от I век. Този вид, който има в днешно време и е предаден през IV-V век, когато е реконтстуирана след силно заметресение, разрушило я напълно. Построена от мрамор и камък, тя прекрасно хармонира с руините на античните здания извисяващите се от двете и страни. Така се разкрива великолепна картина с колони, каменни пиедестали, подиуми, капители, фризове, статуи и останки от търговски павилиони и жилищни домове. В това изоболие на антични руини, често докарани от други райони на града отчетливо се отделят покритите галерии с колони изпълнени с ценни финни мозайки.

  Църквата Св. Йоан - първоначално тя е била малък параклис построен от учениците на Св. Йоан върху неговата молитва, който по-късно става център на христианско поклоничество. През V в. Теодосии II заповядва да се построй църква с формата на кръста, а през следващия век тя е преустроена и разширена. През средните векове хората са вярвали, че могилата на Св. Йоан има чудодейна сила и затова тук са прииждали много болни и сакати хора.
  avatar
  ive94.storm
  member
  member

  Брой мнения : 20
  Age : 24
  Registration date : 18.02.2008

  default Викинги

  Писане  ive94.storm on Пон Апр 07, 2008 2:20 am

  Arrow Викинги
  [img]
  Викингите, наричани също нормани (oт Nordmann - „мъже от Севера“), варягите, народността рус са етнически различни варварски германски племена и народи, обитаващи в ранното средновековие бреговете на Скандинавия. Те са забележителни земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци, но и смели и жестоки завоеватели. От 517 до 1066 г. различни племена на викингите напускат родината си и предприемат опустошителни походи. Някои от тях завоюват земи в Средна и Източна Европа и се заселват завинаги там.

  История
  На територията на днешна Дания и Скандинавия се заселили ловуващи племена още в края на последния ледников период (35 000 - 11 000 пр.хр.). През Античността този ареал е населяван от племена от германската група, а римските легиони така и не успяват да достигнат тези земи, поради гъстите гори, суровия климат и свободолюбивите обитатели, въпреки че римляните проникват в Германия. След разделянето на Римската империя и Великото преселение на народите, някои от старите племена са изтласкани от нови такива, както например англите и ютите се преселват с кораби от Дания в Британия, а даните дошли от изток се заселват в земите им, откъдето идва и наименованието на Дания. Някои скандинавски племена се придвижват на запад заедно с готите, поради нахлуващите от изток варварски орди на хуните. Няколко пъти големи групи готи и други германски племена нахлуват от север в нашите земи и успяват да си извоюват статут на федерати, т.е. законнопребиваващи в пределите на Римската империя и задълго да се заселят в тогавашните римски провинции Мизия и Тракия, като някои от тях достигат и Мала Азия. Възможно е с тях да е имало племена, които по-късно се заселват в Скандинавия. Знае се, че племето на тимберните преминава хиляди километри през Източна и Централна Европа, докато се засели в Дания.
  След хунската експанзия и разпадането на Римската империя започва възходът на викингите, които създават своя империя в Северна Европа и достигат Британия, Ирландия, Северна Франция, Западна Русия и се заселват в Исландия (874 г.) и Гренландия (875 г.). Те са първите откриватели на Северна Америка, почти 500 години преди Колумб, но така и не успяват да колонизират огромния континент. Експедицията на Лейф Ериксон достига Новия континент ок.1000 г. и впоследствие на Източния бряг на Канада е построено викингското селище Винланд. Първото държавно обединение в Скандинавия е Норвежкото кралство (872) и по времето на крал Кнут (Канут), който след като наследява Дания през 1019 г., превзема Норвегия и част от Швеция, а от 1397 до 1523 е Калмарската уния за обединение на Дания, Норвегия, Швеция и Исландия под короната на датската кралица Маргрете I.
  Скандинавците са развивали активна морска търговия чрез пристанища в северна Европа (Бирка, Каупанг, Рибе, Ралсвайк, Сийбърг или Сигтуна и културен обмен между скандинавци, славяни, саксонци, балти и франки. Най-голямо значение има пристанището Хайтхабу (днес в Шлезвиг, Германия), разрушено 1055 г. в битката между Харолд Хардраада и Свен II и изпепелено през 1066 от западните славяни. Шведският остров Готланд е най-важен в търговията с балтийските страни и Източна Европа. Викингите ограбват и се заселват в Нормандия, която им се дава от френския крал, за да не превземат Париж. Те стигат до Северна Африка и около 1000 г., както съобщава Адам от Бремен в неговата "История на архиепископията Хамбург" (1076 г.), достигат като първи европейци чрез Исландия и Гренландия източния бряг на Америка - (Винланд).
  Викинги в Дания -Викинги в Норвегия -Викинги в Швеция -Викинги в Нормандия
  През 911 година викингите основават в Северна Франция своя държава, наречена Норманско херцогство. След като Вилхелм I Завоевателя става английски крал, тези земи стават владение на Англия. И до днес тази област носи името на викингите.
  Викинги в Италия -Викинги в Древна Русия - Викинги на Балканите
  В самия край на VIII и в началото на IX век, Скандинавският полуостров (Scandia – “прекрасен остров”) на няколко пъти изригва войнствени етнически групи, които, с цел грабежи, войни и търговия, се спускат покрай бреговете на Западна и Южна Европа, а по-късно – и по източните части на европейския континент. Византийските и източнославянските извори ги наричат “варяги”, а повечето западноевропейски извори – “викинги” и “нормани” (северни хора, хора от Севера). Безпримерни авантюристи, смели моряци и победоносни воини, те силно повлияват, а, в някои случаи, и коренно променят съдбата на цели народи, области и държави в средновековна Европа. На първо място, те променят своята собствена съдба. Оформят се нови европейски държави – Дания, Норвегия, Швеция.

  През IX – XII век, те променят политическата география на Франция (Норманско херцогство), на Англия (т. н. Област на датското право) и на Южна Италия (Сицилийско кралство на норманите). Според руската летопис “Повесть временных лет”, в средата на първата половина на IX век или малко по-късно, варяги създават Киевска Русия и управляват “Горната Русия” (Новгород). След няколко победоносни похода на киевските варяго-руски князе Светослав (945-972) и неговия син Владимир (980-1015), загива изтерзаният от вътрешнополитически междуособици Аварски каганат. Вследствие от дунавските походи на княз Светослав през 968 г. и 969-971 г., и настаняването му в българската столица Велики Преслав, византийският император Йоан Цимисхий (969-976) организира, през 971 г., “освободителен” поход, насочен срещу него. Този поход води до началото на края на Първото българско царство, който настъпва през 1018 г.

  Викингите са откриватели и колонизатори на Исландия и на Гренландия. Вероятно, те са стъпили и в Северна Америка.
  -----------------------

  Sponsored content

  default Re: Да научим нещо повече за света! ( Енциклопедия )

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Нед Дек 09, 2018 11:58 pm