Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Уйка

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Уйка

  Писане  zay4e on Съб Дек 29, 2007 9:24 am

  Уйка
  Уика е религиозна традиция, базираща се на древните религии в предисторическа Европа, специално Западна Европа и Великобритания. Вярата е сливане (обединяване) на фолклора, археологически доказателства и преведени произведения от периода. Въпреки, че много паганистки и магьоснически традиции могат да бъдат издирени от праисторическо време, религията известна като Уика започва в UK през 1950 от Джерълд Гарднър. Тази най-ранна форма на Уика, известна като Гардениан Уика е система базирана на индивидуални групи, известни като ковъни(сборища).
  В 1970 г. нова форма на Уика започва да се развива, това е заради свободата в стуктурата и практиката. Тези форми не са първоначални и често се развива смес от традиционна Уика с други паганистични или не-паганистични вяри.

  Традиция

  Eто някои от формите на Уика:
  Александрийската традиция: води началото си от Англия през 1960, от Алекс Сандърс. Ритуалите са видоизменени малко от тези на Гардениан Уика.
  Келтска Уика: Това е съчетание използващо келтски/друидски пантеон, набляга на елементите, природата.
  Гардениан традицията: Тя води началото си от Англия, от Джералд Гарднър през 1950.
  Сийкс Уика: основана през 1973, от Реймънд Бъкланд, който авторизира тази традиция без да раздробява неговата оригинална Гардениан клетва.

  Вяра

  Уика е природно-базирана система. В някои бележки, природния свят(т.е. дърветата, тревата камъните, планините и др. ) се виждат като част от божественото. Христианството, от друга страна, вярва че тези неща са създадени, но отделно, от божественото. Уика вярва в двойнственото мъж/жена божество. Бога и Богинята са отделни, но са равни божества, всяко с единствена по рода си сила и добродетел.
  Уика вярва, че природния свят, съществата на света (включително хората) и божественото са неразделими.

  Практика

  Повечето вещери са в групи от 3-13 човека, известни като сборища(ковъни), въпреки че значително число от тях практикуват самостоятелно. Тези членове са известни като самотници. Ковъните и самотниците еднакво зачитат Сабатите или свещенните дни, 4-те по-млади и 4-те главни.

  Уиканите винаги празнуват на пълнолуние.

  Светото писание

  Вещерите нямат написана книга със свето писание, но общо взето следват 2 ръководни линии: "Уика историята" и "правилото на 3".
  Уика историята гласи: "AN IT HARM NONE, DO AS YE WILL". Това правило е ръководна линия за всяка част от Уика живота и внимание против вреда на когото и да е или каквото и да е.
  Правилото на 3 гласи: "Всяка енергия, която изпратиш ще се върне на теб 3 пъти"
  Това включва магическа енергия, толкова добре колкото емоция и духовнa енергия.

  Спор

  Много християнски групи крайно засегнати от Уика, сравняват религията със Сатанизма и заявяват, че вещиците са дяволски поклоннички, горящи бебета, изричащи дяволски магии и други много отвратителни неща.
  Уика силно отрича тези изисквания, заявявайки че тяхната вяра не е свързана със Сатаната въобще и обяснявайки, че Уика законите няма да допуснат никакви вредни актове като убийство или вредна магия.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Пет Яну 18, 2019 11:02 am