Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Пубертет

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Пубертет

  Писане  zay4e on Пон Дек 10, 2007 10:11 am

  Пубертетът е един от най-важните периоди в развитието на всеки млад човек. Именно през пубертета тийнейджърите се осъзнават сексуално, започват да се възприемат като възрастни хора. Средно, пубертетът започва между осмата и единадесетата година при момичетата и десетата и четиринадесетата - при момчетата. Това е период на изключително бързи промени на костната, нервната, ендокринната и мускулната система, който обикновено продължава 3-5 години. Пубертетът при момичетата започва с 2 години по-рано, защото те се раждат с малко по-оформени костна и нервна система, които се развиват постепенно през детството.

  Физически промени при момичетата


  Оформяне на гърдите


  Най-напред започва оформянето на гърдите, обикновено около единадесетата година. Този процес завършва на 13-18 година, най-често на 15-годишна възраст. Съвсем нормално е едната гърда да се развива по-бързо от другата и това много често стъписва момичетата и ги кара да се чувстват некомфортно. Но тази асиметричност обикновено изчезва до края на периода на растежа, или пък остава съвсем незабелязана.
  Оформяне на таза и бедрата
  Още по рождение момичетата имат по-широк таз от този на момчетата. Това е така, защото именно на момичетата в по-късен период предстои раждане. По време на пубертета се забелязва допълнително разширяване на таза и бедрата.

  Бързо израстване


  Периодът на бързо израстване при момичетата обикновено е от 10 до 14 му година. А видимият растеж на височина спира около осемнадесетата година. В края на бързото израстване 14-годишното момиче вече е достигнало 98% от ръста, който ще има като зрял човек. Обикновено растежът на ръцете и краката и 12-годишна възраст. Пълното окосмяване на половите органи завършва около осемнадесетата година. Къдравото окосмяване,не е особено равномерно, но това не бива да притеснява никого. Най-често израстването е по-бързо в началото на периода.

  Окосмяване


  Окосмяването при момичетата започва между 11 наричано още "триъгълник", се появява след като растежът е завършил и момичето е достигнало максималната си височина. Окосмяването на триъгълника е знак, че първата менструация ще настъпи след 6 до 12 месеца. Окосмяването под мишниците се появява до 2 години след окосмяването на половите органи.

  Менструален цикъл  Когато при момичето започне месечния цикъл, то получава кръвотечение (равно на 4-6 супени лъжици) от вагината. Кръвотечението продължава няколко дни и се повтаря всеки месец. Това кръвотечение се нарича.менструация и не е нещо, от което трябва да се плашите. Някои момичета могат да забележат бяло течение върху бельото си преди идването на първия цикъл и това означава, че цикълът им ще започне скоро. Повечето момичета получават първия си цикъл на възраст между 11 и 14 години, но при някои той може да започне още на 8 години, а при други дори на 17 години.
  Нормалната менструация е ежемесечно кръвотечение от матката и е в интервал от 28 дни. При младите момичета, чиито организъм все още се развива, цикълът е по-нередовен - може да бъде от 21 до 31 дни, а понякога може и изобщо да "пропусне" някой месец. Ако това ти се случи, не се притеснявай - нормално е, но все пак е добре да се консултираш с лекар.
  След като момичето е имало вече няколко цикъла, може да забележи, че тялото или настроенията й се променят малко преди началото на поредния цикъл. Например, възможно е гърдите да я наболяват или да набъбват, или да получи пъпки по лицето. Никой, обаче, не може да разбере само по външния вид, дали момичето е в месечния цикъл.
  Някои момичета се чувстват неразположени или имат болки подобни на схващане по време на месечния цикъл. При някои болката може да е доста силна и да се наложи да говорят с лекар за това. Обикновено болката не е особено силна и не трае много дълго.
  Ежедневното миене на вагиналната област помага да се предотврати развитието на инфекции по време на менструацията, а и извън нея. Mиенето и подсушаването трябва да стават отпред назад, за да се избегне разпространяването на бактерии към влагалището.
  Ако искаш да отидеш на плуване, докато си в месечния цикъл, е най-добре да използваш тампон, а не дамска превръзка.

  Дамски превръзки


  Когато момичето е в месечния цикъл, то трябва да използва дамски превръзки или тампони, за попиване на кръвта. Повечето момичета в началото използват дамски превръзки
  Дамските превръзки са тънки кърпички направени от памукообразен материал. Момичетата ги носят в бикините си.
  Дамските превръзки имат няколко разновидности: биха могли да бъдат копринени или памучни, по-тънки или по-дебели, с крилца, или - без.
  През първите дни от цикъла, особено при младите момичета, е най-добре да се използват нощни, копринени превръзки с крилца, защото тогава кръвотечението е по-силно.
  "Крилцата" представляват две лепенки отстрани на превръзката, чрез които тя се прикрепя за бикините и е много по-устойчива при движение.
  Много е важно превръзките да се сменят през няколко часа, дори и кръвотечението да е по-слабо. През нощта може да използваш и само една превръзка.
  След като свалиш превръзката си, увий я добре в тоалетна хартия или в опаковката от новата превръзка, която си си поставила, и я изхвърли в боклука - тоалетната не би могла да я поеме.
  Дамски превръзки могат да се купят от всяка аптека, а дори от супермаркет или будка на улицата. Обикновено се продават в пакети по десет превръзки или по единично.

  Тампони


  Тампонът е като малко руло от памучна материя с висящ конец в единия край.
  Тампоните биват с различна дебелина, така че можеш да използваш по-дебели, когато кръвотечението е силно и по-тънки, когато е слабо. Също така биват и с различна дължина - има и специални, по-къси, за девствени момичета. Тези тампони не биха могли да разкъсат химена.
  Когато ти се наложи да ползваш тампон, запомни, че винаги трябва да махнеш първо станиолчето от задната страна на тампона, за да можеш да разпънеш кончето без да замърсяваш самия тампон. След това трябва да премахнеш и останалото станиолче и внимателно да вкараш тампона дълбоко във влагалището си като оставиш конеца да виси извън тялото ти. Накрая конецът се използва за издърпване на тампона. Тъй като тампонът е пъхнат във влагалището, няма проблем да ходиш до тоалетната с поставен тампон. Когато извадиш тампона от влагалището си, трябва да го увиеш в тоалетна хартия или в някакво пликче и да го изхвърлиш в кофата за боклук, защото тоалетната няма да го поеме.
  Тампоните трябва да се сменят на няколко часа, а през нощта е по-добре да се използва превръзка, вместо тампон. Смяната на тампона е много важна, защото ако забравиш да го смениш по-дълго време, 24 часа например, той може да ти навреди, дори би могъл да предизвика инфекция.
  Тампони можеш да си купиш в супермаркетите и в аптеките. Те обикновено се продават в кутийки от по 10 - 15 броя.

  Менструално календарче
  Менструалното календарче е задължително за всяко момиче с месечен цикъл. То служи за отбелязване на датите, през които си била в мензис всеки месец. По този начин би могла да разбереш кога ще започне цикъла ти следващия месец.
  Интервалът се изчислява като се броят дните от първия ден на едната менструация до първия ден на следващата. Нормалният цикъл е от 28 дни, в които влизат и идните от менструацията. Продължителността на мензиса е 4-5- дни, но може и да варира между 3 и 8 дни.
  Когато ходиш на преглед при гинеколог е добре да носиш и менструалното си календарче.

  Физически промени при момчетата

  Виж мъжка полова система...


  Оформяне на скротума и тестисите


  В началото на пубертета обикновено можеш да забележиш, че тестисите ти започват да нарастват. Уголемяването на тестисите и скротума обикновено започват между 10 и 13 години. Развитието им продължава през целия пубертет и завършва между 14 и 18-годишна възраст. Освен, че тестисите се уголемяват, можеш да забележиш и пигментиране и набръчкване на кожичката на скротума. От началото на пубертета и през целия ти живот след това, тестисите ти ще произвеждат сперматозоиди непрекъснато. Броят им през живота на възрастния мъж достига милиарди.
  Окосмяване на половите органи
  В ранния пубертет започва така нареченото "първоначално" окосмяване. То е фино и с прав косъм. Най-често започва между 10 и 15-годишна възраст. Нарича се "първоначално", защото това не е истинското окосмяване на половите органи. По-късно се появява къдравото окосмяване в основата на пениса. Окосмяването става по-тъмно на цвят, с по-къдрав и здрав косъм. Лека полека окосмяването се простира по скротума и нагоре до корема (около пъпа). По-финото окосмяване с прав косъм се появява преди първата еякулация, а истинското окосмяване - доста по-късно.

  Първа еякулация  Първата еякулация най-често настъпва около година след уголемяването на тестисите. Средната възраст за първата еякулация е 14 години.

  Растеж на краката, ръцете и пениса


  Бързият растеж на пениса започва между 10 и 14-годишна възраст. Този растеж е най-ускорен между 12 и 16 години.
  Ако през пубертета си по-нисък, но гениталиите ти са започнали да се развиват, бъди сигурен, че съвсем скоро ще започне и бързият ти растеж на височина. Обикновено първо израстват краката, а бързият растеж на тялото започва по-късно.

  Промяна на гласа  Промяната на гласа по време на пубертета се дължи на развитието на ларинкса. Така нареченото "мутиране" на гласа се появява в сравнително късен период на пубертета. Първата промяна на гласа можеш да забележиш още преди първата еякулация. Гласът започва да става по-плътен след появата на окосмяване под мишниците и през периода на окончателното израстване на височина.

  Мастни и потни жлези


  През пубертета организмът и на момичетата, и на момчетата, произвежда много полови хормони. Това води до удебеляване на кожата и стимулира мастните жлези. Много често мастните жлези се развиват по-бързо от каналите за "унищожаване" на мазнините към повърхността на кожата. Това води до запушване на порите и инфектиране на кожата - основната причина за появата на акнето и черните точки.

  Окосмяване по лицето


  Окосмяването на лицето винаги следва строг ред - първо се окосмява горната устна, след нея започва окосмяването в горната част на бузите и под долната устна. Най-накрая се окосмяват двете страни и долната част на брадата и цялата долна част на лицето.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Пет Яну 18, 2019 11:33 am