Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Начало на Втората Световна война (2)

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Начало на Втората Световна война (2)

  Писане  zay4e on Пон Яну 07, 2008 7:06 am

  6. Основни битки.

  Обсада на Ленинград. За няколко месеца голяма част от заводите в Москва се изнася на влакова композиция в Сибир. Произвеждат нови оръжия – танкове. Жените, децата и старите хора отиват с влаковете. 41 година са най-тежките битки за Москва. Воюва се в предградията, но не успяват.

  Първата победа при Москва: (причини)
  изнасяне на военната промишленост (катюши);
  ентусиазма на СССР;
  декември – жестока зима;

  42 година – Сталинград била последната си възможност. Целта е тази войскаслед това да тръгнат към Москва. За да е сигурен иска от България да предостави военни кораби от Черно море и да се осъществи обръч около Сталин, начело с генерал Паус. Но не се случва. Боеве са се водели за всяка педя зема. Надделяват по брой германците. Във войната след сталинградската битка има най-много избити германци. Някои умират от глад (от юни 42 година до ноември 42 година).

  II етап – превземането на Москва;

  III етап – изгонване на германските войски от СССР.

  „Сраженията край Куркската дъга”. 44 година – голямата победа на СССР и пролетта на 44 година нито един германски войник не се намира в СССР.

  Основни конференции по време на войната Чърчил, Рузвелт и Сталин.

  Техеранска конференция – среща в Москва 28 ноември – 1 декември 1943 година – Сталин я предлага. Решението е Великите сили се ангажират с откриване на Втори фронт. Те се ангажират да бъсе 44 година, но датата не е уточнена. Забавя се политиката. Великите сили са се надявали Хитлер да победи, но са знаели, че един ще бъде победителя – СССР. Тримата започнали да спорят къде точно да се открие. Чърчил искал да се открие на Балканите, Рузвелт – в северна Европа, а Сталин подкрепя Северна Европа, защото не иска да се откаже от Северна Европа.

  На 6 юни – Нормандия, с флот, по море – целта е да атакуват по море.

  43 година – в Италия влиза Англия. Тя е победена. Не е в Тристранния пакт.

  Хитлер не искал руснаци да навлезнат в прекалено много територии. А Сталин не криел претенциите си към Източна Европа. Започнала надпревара (44 – 45 година), кой пръв ще влезе в Германия и по-точно в Берлин (ще завладее Райхстага и ще установи нова политика). В Алжир и Мароко се водела освободителна борба, начело с генерал Шарл де Гол. И да участват в освобождението на Франция и да се атакува Италия. 1943 година организират нахлуване в Италия. В 1945 година след десанти Италия капитулира.

  7. От юни 44 година военните действия се пренасят извън СССР (пролетта на 44 година до 2 септември 45 година).

  Край на войната в Европа (от 44 година до 9 май 45 година). Започва се война в Западна Европа. Откриване на II-ри фронт и освобождение на Франция. Шарл де Гол искал да не навлизат в Париж. И до края на юни 22 Франция е освободена.

  Освобождаване на Балканските територии – Румъния, България, Югославия. Българите навлизат в Югославия. При р.Драва в Унгария са най-ожесточените боеве и са избити много българи.

  9 май се подписва акта за капитулация на Германия.

  45 година юли – август – Погодамска конференция. Трябва да се реши (от 22 юли до 3 август) как да се съди Германия.

  Военни действия в периода 44 – 45 година.

  48 година – Хари Труман довършва мандата и е избран за президент. На конференцията той показал своите антисъветски и антикомунистически настроения. Решенията са набелязани на Кримската конференция – Германия да бъде разделена на зони. И на тази конференция се решава на кои държави да бъдат дадени 50% от Германия ще бъде дадена на СССР. А другите 50% са разделени на три – Франция, Англия и Америка.

  СССР искали готова стока, чрез която да се изплатят репарациите. Защото са големи разрушенията. За Германия са и спор за западната граница на Полша – СССР, Сталин ги е избрал.

  Да се създаде съвет на министрите на всички победителки – договор с победените.

  10 февруари 47 година – подписан е договора с България – Парижки договор. Полша, Чехословакия са най-облагодетелствани с германските територии. СССР застава зад България. СССР да не се отнемат на България територии. От 1 януари 40 година да останат български включително и Южна Добруджа.

  Във всички фашистки държави да се дефашизират – да се премахне фашизма.

  Демилитаризация – намаляване на победителки и победени (за оръжията). Но по-упоритите са били американците – те вече са имали атомна бомба. Труман решава да я използва сега.

  Между Сталин и Труман се появява личностен конфликт. Имало е спор и за Китай – Манджурия. Руски флот е трябвало да участва. Август месец СССР навлиза в Япония. Но се страхува че СССР ще реши да завземе цялата територия, включително и Азия. На 6 август и 9 август 1945 година – Хирошима и Нагазаки.

  2 септемсрви 45 година – Япония капитулира и това е краят на Втората Световна война.

   В момента е: Вто Юли 17, 2018 8:10 am