Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Начало на Втората Световна война (1)

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Начало на Втората Световна война (1)

  Писане  zay4e on Пон Яну 07, 2008 7:06 am

  1. „Странната война” (1939 – 1941 година).

  1 септември 39 година – начало – Хитлер напада Полша;

  Повод – Полша е била спокойна, защото е имала договор и с двете държави. Нападната е гр. войска и е обвинена Полша.

  Под натиска на правителството (3 септември) – Англия и Франция обявяват война на Германия. Но забавят и изпращат войски до границата и само наблюдават. На 17 септември 1939 година Сталин изпраща СССР войски в Полша. Но срещата им ще бъде във Варшава. Но Сталин започнал да се колебае. Хитлер дава ултиматум на Сталин, че ако не нападне Източна Полша, той ще завладее цяла Полша.

  Поляците приемат като защитници СССР. [През „Катинска гора” намират трупове на повечето от поляците убити в масови гробове и до 90 година се счита, че Германия е виновна, а после се оказва, че СССР ги е избила. Много са били изпратени в Сибир.]

  2. Съветско – Финландска война – есента на 39 година – Хитлер се отправя на Запад и Сталин води война с Финландия.

  Хитлер забавя военните процеси. Сталин първо отправя ултиматул да се присъединят. Финландия защитава териториите до пролетта на 40 година. Започва зимата . 40 година Финландия е присъединена към Сталин. Започва Хитлер поход на Запад – Дания, Норвегия.

  3. Светкавичната война – март – април Дания, Норвегия атакува Белгия. Първо атакува Дания, а не Франция за да атакува по море май месец гер. войски до 22 юни Франция е обявена за окупирана (40 год). И тя вече не може да участва във войната до 44 година (освободена).

  Опит за превземане Великобритания август – септември 40 година – блокада. Около 1 месец започва да бомбандира Лондон. Хитлер отлага, защото Великобритания го надминава по флот. Но решава, че не е готов. Есента на 40 и 41 година чрез предложения и от България също Румъния. Унгария (40 год) стават сателити на Германия. Румъния забавя, но до края на 41 год остава сателит на Германия. Но те спорят за Бесарабия. България много бави. Борис се среща с Хитлер (40 година декември). Той се колебаел. 41 год. Народно събрание. Започват великите дебати. Разделят се на две:

  Присъединяване на България. Едни германофили и русофили. В България министър – председател Богдан Филов е германофил. С речите си той ги убеждава да се включат на страната на Германия. Дава се на Богдан Филов и на 1 март 41 година подписва да стане сателит на Германия. Италия и Германия се споразумяват да оставят Италия да превземе Гърция, но не успява.

  13 декември 40 година – Хитлер издава директива – да преминат р.Дунав, но изчаква България и напада Гърция. Но и да атакува СССР, но и Сърбия, защото тя е била решена да помага на СССР. Борис III е поставил условия. Но Румъния не е подписала.

  2 февруари 41 година – Румъния подписва.

  1 март 41 година – България подписва. Защо Хитлер иска България? Защото там има силното влияние на Англия.

  България да не участват военно във войната. Това ще даде на България работни места. Борис III го извоявал. Хитлер се съгласил, защото иска България като територия. По време на войната не се допуска България да воюва. Докато Румъния, Унгария, Финландия воювали. На Сърбия Хитлер също предлага да станат сателити. Те отначал се съгласяват, но когато отиват да подписват (март), но се извършва преврат и ново правителство, което отказва. Април 40 година – влиза Хитлер и превзема Сърбия. За да контролира цяла Европа и той си прави три стратегически центъра: Франция, Полша, Югославия (Балканите). Те се отнасят жестоко към населението. Най-лошо страда Полша, защото там е имало много евреи. На 22 юни 1041 година Германия напада СССР. САЩ не взема микаква позиция.

  Англия още сма не може да предприеме военни действия. Сталин е най-спокоен, защото има договор и е спокоен, че Хитлер ще спази своето обещание, защото той си е завладял своята част от Европа.

  4. Германо – съветската война.

  Начало – 22 юни 1941 година. Вечерта на 21-22 юни Сталин ги събира да ги почерпи като им казва, че война няма да има. Но на сутринта се оказва, че Хитлер започва война. Сталин е бил много ядосан и уплашен. Сталин се затваря в най-високата кула на Кремъл. Чакал е до обяд Хитлер да му обяви ултиматум. Хитлер навлиза в Брест – Литовск. И първо са избити руските граничари, първи няколко часа и няколко дни през цялата война са избити най-много 6.5 милиона воина. Същия ден в Москва се провежда мач Германия – СССР. Някъде към обяд Сталин излиза и проявява положителни прояви. Планът на Хитлер се нарича Барбароса. Основни посоки на нападението:

  север – да се достигне до Ленинград (Санкт Петербург);
  юг – центърът бил Киев;
  централната – вътрешността на СССР, за да се стигне до Москва;

  Цел – север и юг бързо да се завладеят и да се присъединят. Сталинград също е бил цел. Но и България ще му трябва и излаз на Черно море. Стигат до Ленинград, но там ленинградчани успяват да се защитят и Хитлер не успява. И това продължава 900 дни. Жестока обсада. Зимата е била спасение за тях. Оттук започва забавяне.

  7 декември 1941 година – Япония напада Пърл Харбър.

  5. Създаване на антихитлеристка коалиция.

  На 14 август 1941 година срещата между Рузвелт и Чърчил завършва с огласяване на Атлантическата харта. Целта и е да се осигури независимост за народите е всеки народ сам да си избира формата на държавно управление. На 24 септември 1941 година. И така се изгражда антихитлеристката коалиция.

  На 1 януари 1942 година във Вашингтон е подписана декларация на 26 държави – Обединени нации, които трябва да се борят срещу Тристранния пакт.

  На 7 декември 1941 година Япония напада Пърл Харбър и така се слага край на изолационизма. САЩ обявява война на Япония. Германия и Италия обявяват война на САЩ. Япония завзема Малайзия, Бирма, Индонезия, Филипините. И всички Велики сили се включват във войната. На 26 май е подписан съюзен договор между СССР и САЩ за взаимна помощ.

  Маршал Жуков Сталин е искал да се открие Втория фронт. Целта е да се затрудни германската война (септември 41 година). 7 декември САЩ влиза във войната. Тя забавя, защото ако Хитлер превземе СССР, САЩ е следващата държава, която ще бъде нападната. 41 година – германския народ е недоволен от Хитлер.

   В момента е: Вто Юли 17, 2018 8:15 am