Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Правила за хубав загар

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Правила за хубав загар

  Писане  zay4e on Нед Дек 30, 2007 2:00 am

  Традиционните правила за здравословен и хубав загар са валидни и за новия летен сезон. Ето някои от тях.
  избягвайте да стоите на плажа между 11 и 14 часа, когато слънцето е най-силно.
  увеличавайте излагането на слънце постепенно
  след излизането от водата, попийте капчиците вода с хавлиена кърпа, тъй като те се явяват малки лещи, които фокусират слънчевите лъчи и кожата ви ще изгори по-лесно
  носете шапка с голяма периферия и качествени слънчеви очила
  мажете всички открити части на тялото си със слънцезащитен крем


  Как да изберете подходящия слънцезащитен крем:
  Нужно е да знаете фототипа на своята кожа, тъй като различната кожа възприема слънчевите лъчи по различен начин. Дерматолозите делят хората на четири типа
  първи тип – светла или рижа коса, сини или зелени очи, светла кожа с много лунички. Хората от този тип са най-склонни към изгаряне, практически те не хващат тен, а направо изгарят, като вместо с желания шоколадов тен се сдобиват с червени болезнени петна.
  втори тип – това са хора с кафяви или сиви очи, светла коса и кожа с малко лунички. Представителите от този тип могат да добият загар, но кожата им е чувствителна и може лесно да изгори. Обикновене желаният тен идва, след като кожата е била леко изгоряла.
  третиият тип се характеризира с кафява коса, тъмни очи, кожата е със средна светлост. Такива хора получават хубав тен и рядко изгарят
  четвърти тип – хора с тъмна кожа и черна коса, които практически не изгарят и се сдобиват с прекрасен тен с по-малко стоене на слънце
  Слънцезащитните кремове съдържат специални вещества, които не позволяват на ултравиолетовите лъчи да проникват през кожата.
  В съвременна козметика се използват два. Първият SPF обозначава степента на защита от ултравиолетовите b- лъчи, вторият UVA – степен на защита от ултравиолетовите а- лъчи.
  Колкото по-голям е индексът, толкова по-голяма е защитата. За предразположената към изгаряне кожа, трябва да се използва крем с по-високи защитни фактори, а хората, които лесно добиват тен е нужен крем с по-нисък фактор. За хората от втори и трети тип най-подходящи са продуктите с SPF диапазон от 40 до 50 и UVA – 15.
  Важно е да се вземе предвид реакцията на кожата. Ако почувствате необходимост, може да замените крема си с по-слабозащитен, или напротив – ако усещате, че вашият крем не ви защитава достатъчно – да вземете такъв с по-високи фактори.
  Друг основен момент е правилното нанасяне на крема. В никакъв случай не бива да го пестите, защото ако го прилагате в твърде малки количества, той може да се окаже неефикасен. Трябва да се нанесе по цялото тяло, като не се забравят ушите, областта около очите, устата и ходилата.
  Половин час преди да отидете на плаж нанесете слънцезащитния крем, за да има време да попие в кожата ви. Обикновено кремът ще ви предпази до 3 часа, освен ако на опаковката не пише друго, но ако предцените може да се мажете и по-често или да си вземете крем с по-висок фактор.

   В момента е: Чет Юли 19, 2018 12:26 pm