Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Какво е розацея?

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Какво е розацея?

  Писане  zay4e on Нед Дек 30, 2007 1:53 am

  Розацея е кожна болест, която причинява зачервяване, поява на пъпки, червени линии по носа, бузите, челото и брадичката. Понякога хората наричат това състояние “старческо акне”, заради появат на гнойните пъпки. Розацеята може да причини и зачервяване и раздразнение на очите.
  Състоянието може да се контролира с лекарства и избягването на специфичните дразнители. Ако остане нелекувана, тази болест ще се влоши и ще останат трайни последици върху кожата. Големи безформени гнойни пъпки около носа и по цялото лице, проблеми с очите, са признаци на тежка розацея.
  Хората с по-светъл тен на кожата, между 30 и 40 години са по-склонни към поява на болестта, тя се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, въпреки че при тях протичането на болесттта е по-тежко.
  Каква е причината за розацея?
  Причина е все още неизвестна. Една от теориите е, че някои хора имат твърде чувствителни кръвоносни съдове по лицето. Според друга теория, причината са миниатюрни бактерии, които по принцип се срещат по лицето, но тези с по-голямо количество от тези бактерии, развиват болестта.
  Гнойните пъпки обикновено се появяват заради сепцифични дразнители, като интензивни упражнения, горещина, чай, кафе, алкохол, пикантни храни, горещи бани, рязка смяна на температурата от студено към топло.
  Какви са признаците?
  Те могат да включват зачервяване на лицето, появата на пъпки около носа, бузите, челото. Понякога интензивното зачервяване може да трае с дни. Някои хора съобщават, че чувстват кожата си да гори и щипе, особено когато нанасят лосиони и лекарства.
  Можете да забележете малки мрежовидни кръвоносни съдове. Болестта може да се разпространи и по ушите, деколтето, шията и гърба. Възможно е да чувствате кожата си изключително суха, чувствителна и изгоряла. Ако не се лекувате, след време ще забележите гнойни пъпки по лицето, които се разпространяват. Това е напреднала степен на розацея, известна като ринофима. Тя може да придаде на носа ви доста обемист вид. Повечето случаи на розацея не стигат до там.
  Болестта може да засегна е очите. Те могат да се зачервят, подуят и да станат много чувствителни. Зрението може да се влоши, а без лечение последствията може да са много сериозни.
  Как се лекува?
  Едно от първите неща, които трябва да се направят е да се разбере, които основните дразнители за болестта за съответния човек, какво я провокира. Няма да е зле да си водите дневник и пишете какво консумирате. Ако забележите, че при определени условия и храни, проблемите се изострят, ще трябва да ги избягвате в бъдеще.
  Повечето лекари предписват локални или орални антибиотици, за да се излекуват пъпките. Но при някои хора може да се получат странични ефекти от прилагането на антибиотичните кремове. В тези случаи тетрациклинът, приет орално се понася добре. Бременните жени трябва да се консултират със специалист.
  Ако антибиотиците не могат да овладеят болестта, лекарят ви може да изпробва други лекарства, например Акутан или Ретин-А. Лазерната терапия може да намали зачервяванията, но обикновено до нея се прибягва н най-тежките случаи. Други алтернативи са микродермабразиото, крио-хирургията и лазерната хирургия.
  Половината от хората, които имат розацея, имат също и раздразване на очите. Чувството е все едно, че има чуждо тяло в окото.
  Когато сте навън, трябва да се пазите от слънцето, тъй като то може да влоши проблемите ви. Избягвайте твърде агресивната козметика, в която се съдържа алкохол.
  Може ли да се излекува розацея?
  До момента няма лек за розацея. Но ранното лечение може да помогне да се овладеят симптомите, и с промяна в начина на живот да се избегнат факторите, които влошават състоянието.

   В момента е: Сря Юли 18, 2018 10:43 pm