Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Чакри

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Чакри

  Писане  zay4e on Съб Дек 29, 2007 9:32 am

  Чакри
  Според древните мъдреци човешкото тяло има 7 главни енергийни центъра наречени чакри. "Чакра", това е санскритска дума означаваща колело. Думата е била избрана от мъдреците защото те са искали да изобразят така наречените "енергийни вихри". 7 са главните, мажорни чакри, съществуват и шест второстепенни чакри. 7-те главни чакри са свързани заедно от 3 главни надира, които са паралелни близо един до друг. Средния надир се нарича "Сашумна" и той има неутрален характер. Надира в ляво ( близо до лявата ръка) е "Ида". На другата страна на Сашумна (най-близо до дясна ръка) е "Пингала".Чакрите се виждат в аурата като цветни въртящи се кръгове.Те до известна степен заемат мястото на сетивните органи в астралното тяло.
  В Източната традиция гръбначният стълб е бил считан като мистическа връзка между Единният и човека. Чакрите се разглеждат като центрове за складиране на Прана, Ки или Чи енергия. Първият център (чакра) е локализирана в основата на гръбначния стълб и представлява нисшата природа на човека. Седмата чакра, най-горната, е локализирана на върха на черепа и представлява висшата духовност. Всяка чакра е свързана с ендокринната система, т.е. съответната жлеза и със специфичния орган, който е под нейното енергийно влияние. Чакрите могат да се разглеждат като вид динамо през което енергията се получава и се предава. Всяка от чакрите вибрира на съответната честота и се описва от Посветените като доминирана от съответния цвят, който съответства на нейната честота на вибрациите.

  Първа чакра - Муладхара - Разположение: в основата на гръбначния стълб
  Цвят: червен
  Тон: до
  "Коренната чакра" е разположена под сакралната кост, в която се намира Кундалини. Основният аспект на тази чакра е невинността. Невинността е качество, благодарение на което изпитваме чиста, детска радост, неограничена от предразсъдъци и обусловености. Тя ни дава достойнство, равновесие и усет за посока и цел в живота. Тя не е нищо друго освен простота, чистота и радост. Тя е вътрешната мъдрост, която неизменно съпътства малките деца и която при възрастните често бива забулена от облаците на съвременния живот. Въпреки всичко, това качество е вечно и не може да бъде разрушено.
  Основни функции на първата чакра: оцеляване, сила, утвърждаване на жизнената енергия, прочистване
  Свързани органи: дебело черво и ректум
  Свързани жлези: надбъбречната жлеза
  Основен съответстващ нервен център: опашно-сакралният сплит
  - Тази чакра извършва вълнообразни движения, така че да изглежда като разделена на квадрати с дупка помежду им. Тя прилича на кръст.
  От енергията и се витализира цялото тяло. Счита се за основа на сексуалната енергия. Веднъж събудена Кундалини енергията се качва по колоната на гръбначния стълб, наречена "Сушумна", при което активизира другите чакри.

  Втора чакра - Свадхистана - Разположение: два или три пръста пръста под пъпа
  Цвят: оранжев
  Тон: ре
  "Сексуалната чакра" е центърът на творчеството и на чистото познание. Тя ни свързва с вътрешния извор на вдъхновение и ни позволява да усетим красотата около нас. Чистото познание, което тя ни дава, не идва от ума. То е директно усещане на реалността. По вибрациите върху дланите на ръцете си например ние можем да установим кои от фините ни центрове са блокирани. Това е чакрата на чистото, добро внимание и силата на концентрацията. На физическо ниво тя се грижи за черния дроб, за бъбреците и за долната част на стомаха. Когато ние мислим прекалено много, този център се изтощава енергийно и излиза от равновесие. Тогава развиваме болести като диабет и левкемия.
  Основни функции на втората чакра: творчество, създаване на потомство, сексуална функция, повишаване на жизнения тонус
  Свързани органи: дебело черво, пикочен мехур, бъбреците и половите органи
  Свързани жлези: половите жлези
  Основен съответстващ нервен център: простатният сплит (при мъжете), утеровагиналният сплит (при жените)

  Трета чакра - Манипура - Разположение: няколко сантиметра над пъпа, далака
  Цвят: жълт
  Тон: ми
  "Слънчев сплит" ни дава чувство за пълно удовлетворение и вътрешен мир. Тя е центърът, който ни прави спокойни и щедри, а също така поддържа нашето духовно израстване.Намира се в областта на слънчевия сплит. Когато бъде озарена от Кундалини, тя се проявява като праведност и вътрешно чувство за морал, а също ни дава и абсолютно равновесие на всички нива в нашия живот.
  Основни функции на третата чакра: воля, индивидуална сила, храносмилане и усвояване на хранителните вещества
  Свързани органи: черен дроб, далак, стомахът и тънките черва, плексус
  Свързани жлези: панкреасът
  Основен съответстващ нервен център: слънчевият сплит
  Тази чакра трепти по такъв начин, че разделя себе си на десет вълни.
  Наричат я още "коремен мозък", защото е разположена на място, където се преплитат процесите на емоциите и вземането на решения. От тази чакра произлизат нашите чувства като добро разположение, комфортност на тялото и жизнерадост.

  Четвърта чакра - Анахата - Разположение: в центъра на гръдни кош, сърцето
  Цвят: зелен
  Тон: фа
  "Душевната чакра" е чакрата на сърцето. В нея обитава нашият Дух, нашето истинско Себе, което е чисто и незасегнато от нищо, като блестящ диамант, скрит вътре в нас и наблюдаващ нашите действия. След Себереализацията вниманието ни за пръв път се свързва с нашия Дух и ние постепенно осъзнаваме това. Себереализация е себеосъзнаване или осъзнаване на истинската ни същност, т.е. на нашия Дух. Ние се отърсваме от фалшивото отъждествяване с нашето его и обусловеностите, натрупани при миналите ни преживявания. Започваме да се идентифицираме единствено с истинската си същност.
  На физическо ниво тази чакра се грижи за сърцето и белите дробове. Ако тя бъде сериозно блокирана, можем да развием астма или различни сърдечни заболявания. Именно от сърцето идват обичта и състраданието. Това е чакрата, която ни дава и чувство за отговорност и чистота в отношението ни към другите. Централната сърдечната чакра ни дава сигурност и увереност. Всички наши притеснения, съмнения и страхове биват премахнати, когато сърдечната чакра е напълно озарена от Кундалини.
  Основни функции на четвъртата чакра: любов; състрадание; имунитет; сърдечна дейност, функциите на белия дроб и бронхите
  Свързани органи: сърцето и белите дробове
  Свързани жлези: тимусът
  Основен съответстващ нервен център: сърдечният сплит
  Под Анахата чакра, са разположени три чакри, а над нея също три, и поради това тя е идеалното място за съединението им.

  Пета чакра - Вишудха - Разположение: центъра в гърлото
  Цвят: син
  Тон: сол
  "Гърлената чакра" е чакрата на дипломацията, на общуването с другите и на чувството за необвързаност. За да се отвори тази чакра и Кундалини да премине през нея, трябва да се освободим от чувството за вина. Тенденциите да доминираме другите и да се чувстваме доминирани от някого, комплексите за малоценност изчезват, когато този център бъде захранен от Кундалини. Това е чакрата, която ни помага да чувстваме връзката си с остналите хора, ясновидство, проницателност, с цялата Вселена, да усещаме, че сме частица от цялото, а не изолирани субекти.
  Основни функции на петата чакра: висше творчество и общуване
  Свързани органи: гласните струни
  Свързани жлези: тироидната жлеза
  Основен съответстващ нервен център: ларингалният сплит

  Шеста чакра - Аджна - Разположение: центърът на предния мозък, междувеждието
  Цвят: индиго
  Тон: ла
  "Трето око" е чакрата на прошката и състраданието. Прошката е силата да се освободим от гнева, от омразата и раздразнението и да открием смирението, благородството и щедростта на Духа. Тази чакра разтваря нашето его и обусловеностите, нашите лоши навици, расистките ни идеи и всичките ни погрешни идентификации. Тя е тясната врата, която отваря пътя за нашето съзнание да достигне крайната цел, т.е. седмата чакра. Ако имаме блуждаещи очи, гледаме порочни неща или сме егоцентрични, тази чакра се уврежда. Когато наблюдаваме небето, земята, природата, тя се изчиства.
  Основни функции на шестата чакра: висш интелект, ясновидство, интуиция, изострен слух
  Свързани органи: мозъкът
  Свързани жлези: хипофизата
  Съответстващ нервен център: Кавернозният сплит Тази чакра е център на психич. сила и може да произведе много психич. ефекти. Изглежда като разделена на две половини. Медитацията на тази чакра се използва като лечение на невротици.

  Седма чакра - Сахасрара - Разположение: върха на главата
  Цвят: виолетов
  Тон: си
  "Чакра на венеца" е чакрата, която обединява всички останали центрове и съответстващите им качества. Тя е последната еволюционна стъпка в човешкото познание. Днес ние се намираме на нивото на тази чакра и нашето съзнание може лесно да навлезе в едно ново измерение на възприятието, което е отвъд нашия ограничен ум и понятия. То е директно усещане на Реалността посредством централната нервна система.
  Основни функции на седмата чакра: космическо съз¬нание, просветление.
  Свързани органи: мозъкът
  Свързани жлези: епифизата
  Основен съответстващ нервен център: кавернозни¬ят сплит
  Смята се, че управлява духовното съзнание на човека, поради това че тя се явява крайна цел на Кундалини енергията, т.е. Кундалини енергията има за цели да се свърже със Сахасрара чакра. Когато този енергиен център е събуден, в човека настъпва Просветление. Въртящата се чакра, колело, наподобява лотус с хиляда листенца. В Китай го наричат "мястото на хилядите срещи", - стотици енергии текат нагоре за да се срещнат там.

  Кундалини - е космическата първична еволюционна сила, частица от Абсолюта в човешкото тяло-първичната енергия, която е извор на живота и "център на гениалността", както я нарича Гопи Кришна..
  Седемте чакри са разположени по продължение на гръбнака и са свързани посредством Tрите нади са енергийната система, по която протича Куандалини. Централният канал съответства с гръбнака, вляво и дясно се разклоняват другите два, които минават и се преплитат през различните чакри.
  Левият канал отговаря на нашето минало, емоции, желания и чувствителност. Той завършва със суперегото, което е “складът” за нашите спомени, навици и обусловености, оформени от миналите ни преживявания.
  Десният канал отговаря за нашето бъдеще, физическата и умствена активност, за способността да планираме. Той завършва с егото, което ни дава чувството за Аза, чувството, че сме отделени от света.
  Централният канал е настоящето, той е пътя за нашето духовно израстване. В него е силата, която поддържа духовната ни еволюция и ни води съзнателно или несъзнателно към по-висшето познание на Сахасрара чакра.

  Войдът - е областта около втората и третата чакра. В него е заложен принципът на духовното водачество (на гуру). В много духовни традиции той е известен като “океанът на илюзиите”, който може да бъде прекосен единствено с помощта на духовен учител. Когато Кундалини се събуди и пресече Войда, този принцип на духовното водачество се установява в нас. Шри Матаджи казва, че в Сахаджа Йога човек става свой собствен гуру, свой собствен водач, тъй като всеки може да усеща сам по пръстите на ръцете си всички проблеми във фината система и има силите да ги отстрани чрез Кундалини. Изчистването и установяването на Войда ни помага да се освободим от нашите лоши навици, от леността, от грубите обвързаности и от всичко, което ни заробва по един или друг начин. Ние ставаме свой собствен господар. Следването на фалшиви гуру, които се интересуват най-вече от парите ни и от това как да спечелят повече влияние и власт, може да увреди сериозно Войда. След Себереализацията обаче всичко може да бъде излекувано чрез пречистващата сила на Кундалини.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Re: Чакри

  Писане  zay4e on Съб Дек 29, 2007 9:32 am

   част от книгата "тайни на младостта и жизнеността" - Живот


  Живот
  /по Тибетски тайни на младостта и жизнеността/
  Астрологията борави с аналогии и съответствия между човека /микрокосмоса/ и звездите /макрокосмоса/.
  За човека водеща роля между звездите имат Слънцето и Луната.
  Положението на Слънцето в хороскопа на момента на раждане дава информация за органичните, наследствените и инцидентните заболявания, а Луната - за функционалните, придобитите по-късно в живота и за асцидентните заболявания.
  Ако на радикалните точки в хороскопа няма зли планети и ако Слънцето и Луната не са засегнати от лоши аспекти, може да се прогнозира добро здраве през целия живот. Благоприятните аспекти към Слънцето и Луната показват добра координация между органичното и функционалното и са хубав признак. Но и при най-добрите предпоставки за добро здраве при раждането, ако грижата за него не е превантивна и постоянна, здравословните проблеми рано или късно излизат на преден план.
  Още от древността са се появили универсални указания за здраве, щастие и дълголетие, които са актуални и до наши дни. Някои от тях и при най-неблагоприятно звездно влияние са коригиращ фактор и се явяват израз на силата на човешката воля.
  Съществуването на хармония между индивида и космическите сили е задължителна предпоставка за щастлив живот. Животът в хармония зависи от изключително прости неща. Всъщност решаването на какви да е проблеми, които неминуемо присъстват в земния ни път, зависи от най-елементарни нища. Само няколко минути на ден са достатъчни да бъдем здрави, да повишим енергията си, да изчезнат лошото настроение и всички дребни неприятности, които са наши спътници...
  Решим ли ние да подреждаме собствения си живот и ще открием, че той придобива един нов смисъл...
  Магнитното поле или аурата около тялото на млад и здрав човек е различно от това, около тялото на възрастен и болен. Ние сме подвластни на времето и на процесите на стареене, но можем да ги забавим и да прекратим живота си здрави. Аурата отразява връзката между седемте енергийни центъра /чакри/ в човешкото тяло и космичната енергия, с която те се зареждат. Тези центрове съответстват на ендокринните жлези, които отделят хормоните, регулиращи всички функции в човешкия организъм. Грижата за нормална връзка между енергийните центрове в тялото и космичните източници е единственото условие за добро здраве и щастлив живот.
  Най-ефикасните и мощни средства за въздействие във всяка ситуация са и твърде прости. Такива са и упражненията, които стимулират дейността на чакрите, и извършвани редовно се превръщат в ритуал за здраве и хармония.
  Първи ритуал- въртене около собствената ос, докато се усети леко виене на свят.
  Втори ритуал- от лег по гръб повдигане на краката до вертикално положение без свиване на коленете, като движението е придружено от повдигане и на главата.
  Трети ритуал- от стоеж на колене с изпънато тяло, навеждане на главата максимално напред към гърдите и след това максимално назад
  Четвърти ритуал - от седнало положение с изпънати крака и ръце, подпрени с дланите върху пода, тялото се повдига чрез сгъване на коленете, така че ръцете и краката са във вертикално положение, а останалата част от тялото в хоризонтално.
  Пети ритуал - от легнало по корем положение, започва издигане на тялото, като се подпира на пръстите на краката и на ръцете.
  Шести ритуал - условие за изпълняването му е наличие на сексуална енергия /несъществуваща енергия не може да се трансформира/, която да се преобрази и извиси, като достигне до всичките останали чакри, а не само до първата, където се използва за репродуциране. От изправен строеж започва привеждане напред като се издишва до изкарване на всичкия въздух от дробовете. Следва изправяне с изпразнени дробове, ръце на кръста, прибран корем и повдигнат гръден кош. Когато дробовете отново имат нужда от въздух следва дълбоко вдишване през носа и издишване през устата. Неколкократното дълбоко вдишване и издишване изчерпва ритуала. Този ритуал ни превръща в "свръххора", които използват цялата си жизнена сила за да постигат това, което желаят.
  Упражненията са прости, лесни за изпълнение дори за възрастен човек, защото са насочени основно към доставяне на енергия за всички чакри. Единственото условие да бъдат и ефективни е да се превърнат в ритуал, т.е. да издържат проверката на времето и да се изпълняват редовно. Разликата между тези ритуални упражнения и добре познатата ни гимнастика е, че те задвижват енергийните центрове в човешкото тяло със скоростта, присъща на млад и здрав организъм.
  Нормалното физическо функциониране на организма води до промени в мисленето, поведението и от там до промени във всички житейски сфери.
  Съчетаването на ритуалите с подходящ начин на живот е гаранция за по-категоричен ефект от прилагането им.
  Подходящият начин на живот включва:
  -изчистване от отровите -гладуване, монодиети
  -усъвършенстване на храненето - организмите ни са различни и по различен начин усвояват храната - правилото е да сме бдителни и да не се подчиняваме сляпо на стереотипите, да експериментираме, търсейки най-доброто за нас - нищо фатално няма в шоколада или излишеството в храненето от време на време - един ден глад или хранене с плодове ще ни върне към нормалното ни хранене.
  Важно е да следваме генерална линия на сдържаност, подбор на качествени храни и да се разделим със стреса при храненето. Следвайки тия "тайни" ние си осигуряваме:
  -здраве и младост
  -по-висока енергия и имунна способност, която да преодолее всяка външна агресия и да се справи със страха от болести
  -повишени интелектуални способности
  -изострено съзнание, което гарантира интензивен духовен живот и развитие на естрасенсуалните способности.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Пет Яну 18, 2019 11:53 am