Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  9 нови държави-членки на ЕС се включиха в Шенгенската зона

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default 9 нови държави-членки на ЕС се включиха в Шенгенската зона

  Писане  zay4e on Съб Дек 22, 2007 6:13 am

  България, Румъния и Кипър още не покриват изискванията, а Великобритания и Ирландия не искат да са в зоната


  На 21 декември 9 държави-членки на ЕС се присъединиха към Шенгенската зона за свободно движение – Словакия, Словения, Унгария, Чехия, Полша, Малта, Литва, Латвия и Естония, съобщава France Presse.

  От днес между тях и досегашните 15 държави в зоната – Белгия, Люксембург, Холандия, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Австрия, Швеция, Финландия, Дания и нечленуващите в ЕС Норвегия и Исландия, бе снет напълно пограничния контрол по сухопътните и морски вътрешни граници. Отмяната на контрола по въздушните граници ще влезе в сила от 30 март 2008 г. Същевременно бе засилен контролът по външните им за Шенген граници.


  След включването на 9-те държави от Централна и Източна Европа, близо 400 млн. Европейци ще могат да пътуват без да показват паспорт от Естония на изток, до Португалия на запад. Разширението отне години на подготовка, включваща присъединяването на новите държави членки към граничната Schengen Information System (SIS), която предоставя на полицаите и митническите офицери информация за всички хора, превозни средства и стоки, влизащи в Шенгенската зона. Съответното споразумение предвижда и координиране на имиграционната и политиките в сферата на опазването на обществения ред в държавите членки. Изчисленията показват, че присъединяването на 9-те нови държави към зоната е струвало на ЕС около 1 млрд. евро ($ 1,4 млрд.) за подобряването на сигурността по новите външни граници, най-вече тези с Русия, Украйна и Беларус.Шенгенското споразумение за отмяна на контрола по вътрешните граници на включените в него европейски държави е подписано в едноименния град в Люксембург през 1985 г. и влиза в сила през 1995 г. Кипър, който също бе приет в ЕС през май 2004 г., тъй като не е изпълнил условията за присъединяването към SIS и гарнциите за сигурността по външните си граници. България и Румъния също не отговарят на тези изисквания и няма точни срокове за присъединяването им към зоната. Великобритания и Ирландия отказват да се включат в нея, а Швейцария е изявила желанието си да се присъедини (очаква се да стане през ноември 2008 г.).

  Много европейски лидери приветстваха падането на вътрешните граници като порадната стъпка към окончателното падане на “Желязната завеса”, белязала разделението между Изтока и Запада през “Студената война”. Много други изразяват страховете си от увеличаване на престъпността и нелегалната имиграция.

  Австрийският канцлер Алфред Гузенбауер (Alfred Gusenbauer) и словашкият премиер Роберт Фико (Robert Fico) прерязаха официално с трион бариерата на КПП Берг-Петржалка, давайки началото на 3-дневните празненства по повод разширяването на Шенген в новоприсъединилите се държави. “От полунощ днес, можете свободно да пътувата 4000 км. от Талин, Естония чак до Лисабон в Португалия, без никакъв граничен контрол”, заяви усмихнатият Гузенбауер.

  Унгарският и австрийският вътрешни министри, Алберт Такач (Albert Takacs) и Гюнтер Платер (Guenther Platter), премахнаха граничната бариера на КПП Санкт Маргаретен, на границата между австрийскита Бюргенланд и унгарският Ферторакош, където през 1989 г. външните министри на двете държави прерязаха загражденията от бодлива тел, символизиращи “Желязната завеса”.

  Чешкият и словашкият вътрешни министри отбелязаха премахването на граничния контрол на границата межжду двете държави в Стари Хроженков, формирана след разделянето на Чехословакия през 1993 г. “Не знам дали тази граница е била безсмислена или не, но се радваме изключително много на нейното изчезване”, посочи словашкият вътрешен министър Роберт Калинак (Robert Kalinak).

  Балтийските държави Естония, Латвия и Литва се присъединиха към Шенгенската общност първи, като в официалната церемония по отварянето на морските граници в терминал D на пристанището в Талин участваха и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо и председателстващият ЕС в момента негов сънародник и премиер на Португалия Жозе Сократеш. Час по-късно към зоната се присъединиха централноевропейските държави, а последна на падането на границите се зарадва Малта.

  Лагерът на скептиците бе оглавен от германският полицейски профсъюз GdP, който вчера предупреди, че разширяването на Шенгенската зона на изток ще донесе нова вълна от престъпност. Вдигането на граничния контрол с Полша и Чехия е “покана за техните престъпници”, обяви директорът на профсъюза Йозеф Шойринг (Josef Scheuring).

  Повечето австрийци също смятат, че присъединяването ще засили престъпността в страната им, сочи социологическото проучване на държавната телевизия ORF, според което 75% от австрийците са били против вдигането на граничните бариери.

  Във Варшава, директорът на Агенцията за пограничен контрол на ЕС Frontex, Илка Лайтинен (Ilkka Laitinen), предупреди, че вероятната цена, която Европа вероятно ще трябва да плати за разширението, е увеличаването на нелегаланата имиграция. “Веднъж, след като хората влязат в Шенгенската зона, нелегално или не, те имат правото да се движат свободно на територията на всичките й държави членки”, посочи тя.

  Повечето политически лидери на ЕС не оставят страховете да помрачат ентусиазма им от разширяването на зоната. “Щом стане дума за Шенген, не става въпрос за престъпност, несигурност и страх, а за разширяване на зоната на мир, безопасност и стабилност”, коментира по този повод австрийският канцлер Гузенбауер.

  Източник: bgfactor.org


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Съб Ное 17, 2018 7:00 am