Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Четири партии влизат със сигурност в Парламента..

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Четири партии влизат със сигурност в Парламента..

  Писане  zay4e on Съб Дек 22, 2007 6:12 am

  Четири партии влизат със сигурност в Парламента, ако изборите бяха днес

  Проучване на електоралните нагласи от " Барометър инфо " в навечерието на 2008-ма  Четири партии със сигурност влизат в следващия парламент, ако изборите се провеждаха сега. Още две формации имат реални възможности. Това са: ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС,Обединение между СДС и ДСБ и ВМРО (самостоятелно или в коалиция).Прогнозата е направена в основа на данните от национално представително изследване, проведено от Агенция „Барометър.инфо” в периода 10-16 декември 2007 на база телефонно интервю с 1508 пълнолетни български граждани.

  Отговорите на въпросите относно готовността за гласуване в момента е доста слаба, което може да се обясни с натрупаната умора от многото избори напоследък. Със сигурност биха гласували днес на парламентарни избори едва 39.52 % от анкетираните, горе долу толкова са и хората, които със сигурност няма да гласуват или се колебаят, но едва ли ще отидат до урните. Една от причините, която би довело ниска избирателна активност на следващите парламентарните избори е възмущението у хората след скандалите съпровождащи местния вот – купуването на гласове, фалшифицирането на изборни резултати, изборен туризъм.

  Проучването на електоралните нагласи показва, че тенденцията за възход на ГЕРБ от двата избора на 2007 -ма - за евродепутати и за местната власт, се запазва. Може да се каже, че инерцията, която партия ГЕРБ е набрала още от евровота, не отслабва, а даже напротив – партията със сигурност би подобрила резултатите си от предните избори. Ако днес се провеждаха парламентарни избори, за партията на Бойко Борисов биха гласували над 26 %.

  Осезаема е разликата между ГЕРБ и БСП., но има тенденция към стабилизиране и покачване на подкрепата за БСП. Малко под 19 % биха гласували за управляващата партия.

  Следващите две партии, които ще бъдат представени в 41-то Народно събрание са ДПС и Атака, съответно с 6,5 % и 5%.
  ДПС разчита на своя твърд електорат, който е винаги докрай мобилизиран да участва в избори. Естествено тук не може да се улови вота на изселниците в Турция. Забелязва се, че ДПС е единствената партия от управляващата коалиция, която до момента не понася електорални загуби от натрупаното недоверие в управляващите.

  Партията на Волен Сидеров също разчита на своето твърдо ядро и въпреки отцепването на народни представители от парламентарната група на Атака, то това засега не оказва негативно влияние върху партията. Техните резултати от местните избори говорят, че симпатизантите на Атака не биха подкрепили сляпо който и да е техен кандидат. Много добър пример за това е изборния резултат на партия Атака в София.

  Партия ВМРО затвърждава позициите си като бележи ръст и би спечелила 1,9 %, което може да се обясни с успеха на местните избори в много големи градове и е добър знак за успешно бъдещо представяне на войводите на парламентарни избори. Партията традиционно се ползва със симпатии, но вероятно фактическото изчезване от политиката на ССД и разделението на БЗНС за пореден път позволява именно ВМРО да се асоциира като парламентарна партия от БНС.

  СДС би спечелила около 1,5%, а ДСБ – малко над 1 %, което поставя под въпрос участието на тези политически сили в следващия парламент, ако се явява на изборите по отделно. Един евентуален съюз между СДС и ДСБ увеличава шанса им за влизане в следващия парламент.

  НДСВ може да бъде наречена най-големия губещ от управлението на тройната коалиция. Партия НДСВ печели под 1 %, запазвайки тенденцията за траен отлив на симпатизанти. Огромно влияние тук оказва и вътрешнопартийните деления в парламентарната група на НДСВ.

  Новата парламентарна формация – Българска нова демокрация регистрира подкрепа само от 0,07 %.

  В проценти изборът на една или друга партия при преизчислени резултати на база избирателна активност 51.52% изглежда по следния начин: ГЕРБ- 42,09 %, БСП- 30,77 %, ДПС- 10,77 %, Атака- 8,35 %, ВМРО- 3,68 %, СДС- 2,49 %, ДСБ- 1,85 %.

  Изследвани са и две от вероятните коалиции за следващите парламентарни избори, за които има политическо заявление от водещите лидери, а именно: коалиция между СДС и ДСБ и между ГЕРБ и ВМРО.

  Лидерите на СДС и ДСБ заявиха, че ще работят за обединение на следващите парламентарни избори.

  На въпрос: "Ако СДС и ДСБ се явят в коалиция на следващите парламентарни избори, ще гласувате ли за тях ?", 2.92 % отанкетираните отговарят с "да", а 85.01 %- с " не". Останалите нямат отговор.

  Това е резултат, който дава възможност да се предполага, че ако изборите бяха сега, само в коалиция тези две партии имат възможност да влязат в следващото Народно събрание.

  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че от всички партии вижда възможност за предизборно сътрудничество само с ВМРО.
  На въпрос:"Ако ГЕРБ и ВМРО се явят в коалиция на следващите парламентарни избори, ще гласувате ли за тях ?", анкетираните отговарят по следния начин: "Да"- 32,02 %, "Не"- 40,98 % и 27.00%- без отговор. Данните от този въпрос показват, че двете партии - ГЕРБ и ВМРО в коалиция взимат повече гласове, отколкото самостоятелно и заедно имат възможност за сформиране на мнозинство в следващия парламент.

  Източник: bgfactor.org


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Съб Ное 17, 2018 6:51 am