Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Днес подписват новия базов договор на ЕС

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Днес подписват новия базов договор на ЕС

  Писане  zay4e on Чет Дек 13, 2007 11:07 pm

  Новина : Днес подписват новия базов договор на ЕС – Лисабонското споразумение

  Държавите-членки ще разполагат с 1 година за ратифицирането на споразумението, за да влезе то в сила от 1 януари 2009 г.


  Днес в манастира “Джеронимо” (Mosteiro dos Jeronimos) в Санта Мария де Белем, в португалската столица Лисабон, държавните ръководители на 27-те държави-членки на Европейския съюз ще подпишат новия базов договор на Съюза, който вече получи името Лисабонско споразумение, съобщава France Presse. То бе одобрено на 19 октомври, след като държавните и правителствени лидери на ЕС постигнаха окончателно съгласие по текстовете му, по които възражения имаха Полша, Италия, Великобритания, Австрия и др.

  След подписването, държавите-членки ще разполагат с 1 година за ратифицирането на споразумението в националните парламенти, за да може то да влезе в сила от 1 януари 2009 г. Повечето европейски правителства, в т. ч. и тези във Франция и Холандия, изключиха категорично възможността за национални референдуми по въпроса, тъй като документът вече няма статута на единна конституция, а само на междудържавно споразумение. “Споразумението не прехвърля националния суверенитет върху ЕС, затова няма юридическа причина въпросът да бъде гласуван на референдум”, уточни датският премиер Андерс Фог Расмусен.


  Конституционно, само Ирландия е задължена да постави споразумението за одобрение на национален референдум. За да избегне референдум на Острова, Лондон си гарантира правото на “изключение от общото правило” в редица области на общностната политика като външните работи, трудовите права, общото право, данъчната система и системата за социално осигуряване.

  Документът от 250-страници съдържа проекта за реформи в структурите на Съюза, обсъждани повече от 10 години. Текстовете се превърнаха в опростен и обобщен вариант на подготвената в средата на 90-те години Евроконституция, която обаче бе отхвърлена на референдумите във Франция и Холандия през 2005 г.

  От положенията на договора бяха изключени такива атрибути на държавността като химна и флага на ЕС, а официалния му статут бе променен от основен закон в междудържавно споразумение.

  Едно от основните положения в Лисабонското споразумение е замяната на тромавата процедура на 6-месечното, ротационно, национално председателство на ЕС с длъжността президент на ЕС, който ще се избира от държавните и правителстквени лидери на държавите-членки за срок от 2,5 години, посочва BBC News. Според наблюдателите, основен фаворит за поста първи президент на ЕС засега е бившият британски премиер Тони Блеър.

  Ръководството на външната политика на ЕС ще бъде съсредоточено в ръцете на върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика (външен министър), който автоматично ще получава и поста зам.-председател на Европейската комисия. Новият ръководител на европейската дипломация, ще съчетава функциите на сегашния върховен представител по външната политика и сигурността Хавиер Солана и еврокомисаря по външни отношения и добросъседство, Бенита Фереро-Валднер.

  Споразумението предвижда съкращаването на броя на еврокомисарите до 2014 г. и на евродепутатите през 2009 г. Въвежда се и нова система за взимане на решенията на ЕС на принципа на “двойното мнозинство”, която ще влезе в сила през 2017 г. Тя предвижда решението да се смята за прието, ако за него са гласували 55% от държавите-членки с поне 65% от населението на ЕС.

  В Лисабонската спогодба за пръв път в историята на общността присъства член с процедурата за излизане от състава на ЕС. По искане на Полша, в текстовете бе включен член, предвиждащ използването на т. нар. “Механизъм от Янина”. Той дава възможност на няколко държави-членки да блокират временно приемането на дадено решение на Съюза, ако броят на гласовете против него не достига, но е близко до необходимото блокиращо малцинство.

  Източник: bgfactor.org


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Съб Ное 17, 2018 6:29 am