Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Втора световна война Крахът на нацизма започва с Пърл Харбър

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Втора световна война Крахът на нацизма започва с Пърл Харбър

  Писане  zay4e on Вто Дек 11, 2007 2:50 am

  Крахът на нацизма започва с Пърл Харбър

  Японското нападение в Хавай вкарва САЩ във Втората световна война


  На 6 декември 1941 г. военноморската армада на Япония, включваща 6 самолетоносача с 360 самолета, крайцери и подводници, е на 240 мили от Хавайските острови. В късните часове на деня командващият адмирал Таго отваря запечатан плик, получен при отплуването. На белия лист има три думи "Тора, Тора, Тора". Това е заповедта за атаката на американския тихоокеански флот в Пърл Харбър на Хаваите.
  Часът на атаката не е избран случайно. В това неделно утро екипажите не са по бойните си постове, а са строени на палубата за издигане на знамето. Куриозното е, че току-що монтиран американски радар засича първата вълна японски самолети, но те били сметнати за крило от американски бомбардировачи, които точно в този ден се пребазирали от континента в Пърл Харбър.
  Резултатите от японската атака - потопени или повредени 9 от 11 американски линейни кораби. Убити са около 3500 американски моряци, летци, земен обслужващ персонал, мирни граждани.
  Но това все пак е само едно сражение. Истинският резултат от атаката на Пърл Харбър е, че най-могъщата в индустриално и технологично отношение страна влиза във войната срещу Оста.
  Командващият японския флот адмирал Ямамото промълвява в този ден "Това е началото на края. Разбудихме спящия гигант". И е бил истински пророк. Недосегаемата американска индустрия започва да бълва огромни количества самолети, танкове, кораби и всякакви видове оръжия. Има и за огромната американска армия, която скоро ще се разгърне по островите в Тихия океан, в Африка и в Европа. Има и за съюзниците Великобритания и СССР. Нито Германия, нито Япония, да не говорим за Италия, могат да противостоят на тази могъща индустрия.
  През същия ден рано сутринта в заснежените равнини пред Москва поне десетина немски ротни командири, пробиващи си път към руската столица в бой със зле въоръжени и необучени отряди на местното опълчение, докладват на дивизионните си командири, че виждат в биноклите си кулите на Кремъл. Те пък докладват директно на Хитлер, който поръчва да се раздадат на берлинския нацистки елит билети за концерт на победата в Болшой театър. Той трябва да се състои след седмица.
  В следващите минути десетината немски ротни командири вече са мъртви. Заедно със своите войници. И с още хиляди германци. Върху тях се изсипва ураганен огън от хиляди оръдия и катюши. А след малко плитките им окопи са прегазени от стотиците танкове, след които вървят стотици хиляди войници от сибирските армии, бездействащи дотогава на дългата граница с Манджурия и Корея.
  Започнало е първото руско контранастъпление срещу нахлулите в СССР на 22 юни 1941 г. немски войски. Техният шанс е бил да смажат Червената армия чрез блицкриг. От Първата световна война германците са извлекли урока, че лишената им от ресурси страна не може да спечели дългогодишна позиционна война.
  А че ще стане именно така, го схваща веднага началникът на Генщаба на Вермахта генерал Халдер. Той не може да е знаел какво е промълвил адмирал Ямамото след Пърл Харбър. Но записва в дневника си, и то вече в деня на спирането на руското контранастъпление - абсолютно същите думи "И все пак това е началото на края".

  Много американски историци все още обвиняват Рузвелт, че е имал данни за атаката на Пърл Харбър, но е допуснал трагедията, за да елиминира съпротивата на изолационистите в Конгреса. Наистина, на 6 декември Токио започва да изпраща на части дълга нота до посланика си във Вашингтон, съдържаща обвинения срещу САЩ за нарушаване на неутралитета. Повече от ясно е било, че нота с такова съдържание ще завърши с фразата, че Япония обявява война на САЩ. Съдържанието на телеграмите, доставяни веднага в Белия дом, би накарало и най-тъпия държавен глава по света да вдигне Пърл Харбър и цялото Западно крайбрежие на САЩ в бойна готовност № 1. Рузвелт обаче не прави нищо. Корабите са оставени като живи мишени, навързани един до друг по кея, матросите струпани по палубите за сутрешното вдигане на знамето. В отпуск са хиляди моряци и летци начело със самия главнокомандващ военноморските сили на САЩ адмирал Честър Нимиц. В момента, в който корабите му в Тихия океан загиват под японските бомби и торпеда, той играе голф в имението си.

  Япония няма да нападне СССР, а САЩ. Това предупреждават Сталин разведки в три страни. "Червената капела" в Германия, групата на Александър Пеев в България и на Рихард Зорге в Токио. За разлика от 22 юни 1941 г. - за която дата като ден на немското нахлуване в СССР Сталин е предупреждаван от много източници, но не взема никакви мерки, този път той гласува доверие на своята разузнавателна мрежа. И изпълнява съветите да хвърли сибирските дивизии в защита на Москва. Всъщност имал ли е друг избор? Немците, макар и да губят стотици хиляди войници и колосално количество техника, успяват да изградят здрав фронт на 400 км от Москва и да спрат сибиряците. И на следващата година да преминат пак в настъпление. Японците също имат още победи в Тихия океан, нанасяйки унизителни поражения на американците на Филипините и на англичаните в Малая и Сингапур. Но това вече не е блицкриг, а война на изтощение.


  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Вто Юли 17, 2018 8:10 am