Humor

Сайт за забавления

Latest topics

» Kоварен СЕКС въпросник :)
Пон Мар 03, 2014 5:10 am by SweetDreams

» Бъдете честни(за момчета)
Съб Мар 24, 2012 9:48 am by 13579

» Всички марки коли!
Съб Яну 22, 2011 5:18 am by killerkux

» Мисли за приятелството
Съб Яну 22, 2011 5:16 am by killerkux

» В какво училище учите?
Съб Яну 22, 2011 5:09 am by killerkux

» Мистични същества - игра
Съб Яну 22, 2011 4:56 am by killerkux

» Човешкото тяло (ЕНЦИКЛОПЕДИЯ)
Вто Яну 04, 2011 7:52 am by Гост

» Покана за уика форум
Вто Дек 28, 2010 7:48 am by kaela

» Силата на човешката психика - по-силна от всичко!?
Сря Юни 16, 2010 3:29 am by Гост


  Япония "Гейшите - живата мечта на мъжа"

  Share
  avatar
  zay4e
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 2100
  Location : Bulgaria,Plovdiv
  Registration date : 07.12.2007

  default Япония "Гейшите - живата мечта на мъжа"

  Писане  zay4e on Вто Дек 11, 2007 2:36 am

  Разпространената представа, че това са японските проститутки, е погрешна.

  Гейшите и планината Фуджи са нещата, които човек си представя, когато стане дума за Япония. Още от най-стари времена гейшите са главeн обект на японската поезия. И японци, и чужденци са омагьосвани от чара им. Гейшата е човек на изкуството. Тя е ненатраплива, вездесъща, като мъгла, която пъпли по долината. Оригиналното значение на думата е "талантлив изпълнител" или "личност, която живее с изкуството".


  В Страната на изгряващото слънце гейша или гейко е женска професия. Това е жената, която професионално забавлява гостите по време на банкети и в чайните, където традиционно мъжете отпочиват и правят своите бизнессрещи. Тя е ликът и гаранцията за престижа. Задачата й е отговорна - да създаде атмосфера на спокойствие и уют, за да се отпуснат гостите и да се забавляват. Погрешно е твърдението, че гейшата е проститутка. Основното умение на гейко е, че знае колко мъжът обича жена да властва над сетивата му с нежна сила, която е по-мощна от секса. Докато мъжът се храни, гейшата стои на колене до него, за да му сервира ракията саке с деликатеси и упражнява брилянтното изкуство на разговора. Тя го гледа в очите, готова да угоди на желанията му и дори да ги изпревари. Така гейшата се грижи за него като за градина и мъжът разцъфтява. Дали ще има секс със своя клиент, зависи от нея самата, но никой не я задължава за това. Обикновено клиентите не го и искат. Да стане майко - чиракуваща гейша ученичка, е било стремеж на много японски момичета. Те мечтаят за прекрасното копринено кимоно, прическата като скулптура и сложния грим. Тази, която намери куража да стане майко, отива да живее в общежитие, наречено окия, с мама-сан - притежателката на окия. Нататък животът й става труден. Сутрин тя става в ранните часове и ляга късно нощем. Тя се учи да пее, да танцува и да свири на традиционния японски струнен инструмент шамисен, наподобяващ китара. Майко трябва да изучи различните традиционни японски изкуства, чайната церемония и икебана, както и тънкото умение да води разговор. След такова трудно и дълго обучение един ден, ако мама-сан реши, че кандидатката вече е готова, идва мечтаният момент тя да бъде обявена за гейша. Вече може да започне да носи специалните кимона, да се гримира с блестяща бяла пудра и да рисува кървави, извити като лък устни, да си прави сложна фризура и с характерната червена линия отзад на шията си, която тръгва от косата и потъва примамливо под яката на кимоното. Оттогава може да бъде представяна на своите бъдещи клиенти. Само някои от най-добрите ученички стават гейши след дългите години на обучение, и то като преминат строг тест върху всичко изучавано и уменията, които трябва да притежават. От този момент нататък момичето може да се премести от общата спалня в своя самостоятелна квартира. Ако обаче реши да напусне окията, трябва да заплати на мамеко цената на обучението, а също и на скъпото кимоно.

  Необичайно е майко да живее сама. И малко гейши могат да си го позволят. Обикновено прехвърлят гейко при друга мама-сан, където ще живее. Ще й потърсят и данна - мъж, който ще бъде неин спонсор. Той е човекът, който ще осигури старините на своята избраница. В чайната гейшите са организирани в йерархия с отношения, базирани на семейния модел (майка - дъщеря, млада и възрастна сестра). Всяка гейша има до себе си по-възрастна и по-опитна колежка, която я подпомага и съветва. Така се осигурява приемствеността на професията. Управителят на чайната, наричан ока-сан, обикновено не позволява и не допуска нови клиенти, ако те не са били специално препоръчани или представени. Гейша-партитата са били сред най-изисканите и от най-висока класа забавления за висшето общество в стари времена. Днес гостите си поръчват гейши чрез сервитьорките. Да извикаш гейша в първокласен ресторант е изключително скъпо удоволствие. Разбира се, времето работи в ущърб на тези божествени създания. Животът с дебелите слоеве пудра, третирането на косите заради прическите, поддържането на стойката с помощта на специален реквизит, носен постоянно под дрехите, на стари години казват своята дума. Тогава жените изглеждат твърде зле. Ако една гейша не е успяла да спести от припечеленото, няма свое училище окия или е изоставена от спонсора си, я чакат тежки старини. Останало й е единствено умението да води разговори и богатият житейски опит. Спонсорът на една гейша има изключителното удоволствие да се възползва от нея на стари години. Тогава човек обикновено е самотен, а да има занимателна събеседница и приятелка не е малко.
  Днес светът е бърз и информационният поток е огромен. Японецът повече от всички живее на високи обороти и време за фантазии и мечти почти няма. Заради ограничения начин на живот на гейшата и ударението върху традиционните изкуства малко млади момичета желаят или са способни да отговарят на високите изисквания на тази професия. "Нощният град" - Йошивара, е кварталът, където можете да срещнете гейшите в Токио. В Киото ще разберете, че той се нарича "Гион". Преди 100 години гейшите в Япония са били 80 000, а днес те са по-малко от 1000. Гейшата трябва напълно да контролира своите чувства. Гейши търсят тези, които се интересуват от традиционната японска култура. За съжаление такива в днешно време са все по-малко. Въпреки това гейшите продължават да играят важна роля в запазването на традиционната японска култура. Със своите блестящи бели лица и грациозни пози на перфектни жени днес гейшите са професионални артисти, но и живи произведения на изкуството, въплъщения на вечната и емблематична красота на японките.
  _________________


  За всяко нещо си има точно определено време!

   В момента е: Вто Юли 17, 2018 8:17 am